Search This Blog

Monday, 22 June 2015

FIREMAN (TRAINEE ) EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2015

KERALA PSC FIREMAN - TRAINEE -

 FIRE AND RESCUE 

SERVICES

EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2015

1.Which of the following is originally associated with Kerala culture?
(a) Kathak 
(b) Kuchipudi 
(c) Manipuri 
(d) Kathakali

Ans:- D

2.Salim Ali is associated with
(a) Ornithology 
(b) Anthropology
(c) Geology
(d) Hindustani music

Ans:- A

3.Which is the hardest among the following?
(a) Diamond 
(b) Radium 
(c) Graphite
(d) Silver
Ans:- A

4.Gregor Mendel’s name is associated with
(a) Linguistics 
(b) Phonetics 
(c) Physics
(d) Genetics
Ans:- D

5.Which is the executive body of the UNO?
(a) General Assembly 
(b) Security Council
(c) Trusteeship Council
(d) International Court of Justice

Ans:-B

6.The World Human Rights Day is celebrated on
(a) 26th January 
(b) 2nd October
(c) 14th November
(d) 10th December

Ans:- D

7.The lowest layer of atmosphere
(a) Hemisphere 
(b) Troposphere 
(c) Biosphere
(d) Triosphere
Ans:-B

8.Energy is measured in the same unit as that of
(a) Power 
(b) Work 
(c) Momentum
(d) Inertia
Ans:-B

9.The General Assembly of United Nations meets:
(a) Once a year
(b) twice a year
(c) thrice a year
(d) Once in five years

10.The "Killer Instinct" is written by:
(a) Sulakshan Mohan
(b) M.K.Santanam
(c) O.P.Sabharwal
(d) Subash Jain

11.The Secretary-General of UN is appointed by the:
(a) Security Council
(b) Trusteeship Council
(c) General Assembly
(d) World Bank

12.All India Radio commenced operations in:
(a) 1926
(b) 1936
(c) 1945
(d) 1947


13.Total number of high court in india?
a. 21
b. 23
c. 24
d. 26

14.Titan is the largest natural satellite of planet
(a) Mercury
(b) Venus
(c) Saturn
(d) Neptune
Ans:-C

15.Canary Islands belongs to:
(a) Norway
(b) Spain
(c) New Zealand
(d) Portugal
Ans:-B

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...