Categories

Accountant (2) Accounts Officer (7) Add Question Paper (1) Admission Tickets (24) Airforce Recruitment Rally (4) Allotment (2) AMV (2) Answer Key (176) Army Recruitment Rally (21) Assistant Grade 2 (18) Assistant Salesman (1) Attender (1) BCA (1) BDO (2) Botany (1) BSF (1) BSNL (1) Central Govt Jobs (3) Certificate Verifications (2) Computer Progammer (2) Computer Programer Cum Operator (1) Computer/IT (1) Confidential Assistant (1) Current Affairs (26) Cutoff (4) Defence Jobs (10) DEO (1) Departmental Test (1) Deputy Engineer (1) Divisional Accountant (6) English Questions (6) Entrance Question Papers (2) Exam Calender (2) Exam Coaching (167) Exam Date (18) Exam Details (48) Excise Guard (13) Excise Inspector (5) Expected Questions (218) Experience Certificate (1) Filed Worker (2) Film Awards (2) Fireman (10) Forest Officer (3) General English (3) General Knowledge (59) General Science Questions (2) Hall Tickets (5) Helper - Peon (1) High Court Assistant (1) History (5) HSE Result (3) HSST (14) Important Articles (1) Indain Army Jobs (1) Indain Cinema (1) Indian Constitution (1) Indian Ecnomy (1) Interview (4) IT Jobs (1) Job Fair (1) Jobs (3) Junior Assistant (11) Junior Assistant Grade 2 (3) Junior Employment Officer (2) Junior Health Inspector (3) Junior Public Health Nurse (1) Kerala Fact (2) Kerala Job (2) Kerala PSC (2) Kerala Psc General Questions (7) Kerala PSC Latest Notification (5) Kerala University (2) KHSE (3) KSEB-MAZDOOR (3) L.P/ U.P (2) Lab Assistant (4) largest in World (1) Last Grade (2) LDC (62) LDC Answerkey (11) LDC exam coaching (46) LDC Model Exam (3) LGS (67) Lower Division Typist (3) Lowerdivision clerk-Model Exam (18) LP School Assistant (2) Mark list (1) Medical Officer (2) Model Exam - LGS (2) Model Questions (97) National Days (1) National Film Awards (1) National Film Awards 2014 (1) Notifications (11) Online Exam (1) Online Examination (3) PEN Names (1) PEON / WATCHMAN (1) Physcial Efficency test (10) Plus One (2) Plus One Admission (1) Police constable (29) Police Jobs (23) Postal Assistant (1) Postal Assistant Sorting Assistant (5) Previous Question Papers (11) Previous Questions (6) PROBABILITY LIST (9) Provisional Answerkey (3) PSC Exam 2015 (2) PSC Hall Ticket (1) PSC Memory Tricks (1) PSC News (28) PSC Rank Lsit (59) PSC Recruitment (2) Question Papers (18) Railway Group C (3) Railway Group D (6) Reasoning (1) Recruitment Rally (4) Renaissance in Kerala (8) Results (9) SBT (1) Secretariat Assistant (45) SET (1) SET Exam (1) Shortlist (49) Social Welfare Schemes and Measures (3) Solved Paper (166) Sports (1) SSC Solved Paper (4) SSLC (5) Staff Nurse (8) Sub Inspector of Police (9) Syllabus (89) Technician Grade 2 (1) University Assistant (2) University Exam Paper (1) VEO (17) Viceroys of india (1) Welfare Officer (1) Women Excise Guard (2) Women Police Constable (4) Work assistant (3)
Powered by Blogger.

Tuesday, 3 February 2015

PHARMACIST GRADE 2 (HEALTH SERVICES) SOLVED QUESTION PAPER 31-01-2015

KERALA PSC PHARMACIST GRADE 2 (HEALTH SERVICES) SOLVED QUESTION PAPER 31-01-2015

Question1:-Who was the Founder of 'Araya Samaj'.
 A:-Poykayil Sree Kumara Guru Deva
 B:-Bhrahmananda Siva Yogi
 C:-K.P. Karuppan
 D:-Rajaram Mohan Roy
 Correct Answer:- Option-C

Question2:-Who is known as the Architect or patron saint of modern All India Services(IAS&IPS)
 A:-Warren Hasting
 B:-Sardar Vallabhai Patel
 C:-Maulana Abdul Kalam Azad
 D:-Lord Rippon
 Correct Answer:- Option-B

Question3:-Which of the following regions in India is the richest in iron and coal deposits ?
 A:-Chota Nagpur Plateau
 B:-Southern Region
 C:-Himalayan Region
 D:-Thar Desert
 Correct Answer:- Option-A

Question4:-'Stride toward Freedom' is autobiography of
 A:-Nelson Mandela
 B:-Khama N Kruma
 C:-Martin Luther King Jr.
 D:-Aung Sang Suki
 Correct Answer:- Option-C

Question5:-Longest Rail Bridge in India
 A:-Ganga Rail Bridge
 B:-Jubily Railway Bridge
 C:-Nehru Setu Bridge
 D:-Vembanad Rail Bridge
 Correct Answer:- Option-D

Question6:-The disputed 'Babli Project' is situated across the river _____
 A:-Krishna
 B:-Godavari
 C:-Narmada
 D:-Thapthi
 Correct Answer:- Option-B

Question7:-Which city in India is called as 'Zero mile centre of India' ?
 A:-Chennai
 B:-Kulu
 C:-Shimla
 D:-Nagpur
 Correct Answer:- Option-D

Question8:-' Boko Haram ' is a terrorist organization in ____
 A:-Nigeria
 B:-Tunishia
 C:-Iraq
 D:-Egypth
 Correct Answer:- Option-A

Question9:-70% of the Rainfall in Kerala is from 'Kalavarsham'.It is
 A:-North East Monsoon
 B:-East Asian Monsoon
 C:-South East Monsoon
 D:-South West Monsoon
 Correct Answer:- Option-D

Question10:-' Gate Way of India ' build in 1911 in commemoration of the visit of ____
 A:-King Henry I and Metilda of Scotland
 B:-King George IV and Maria Fitzherbert
 C:-King William IV and Saxe Meninger
 D:-King George V and Queen Mary
 Correct Answer:- Option-D



Question11:-Who implemented 'Misra Bhojana Programme'(dining along with the lower castes) to fight against the evils of caste system in kerala ?
 A:-K. Ayyappan
 B:-K. Kelappan
 C:-Mannathu Padmanabhan
 D:-Sree Narayana Guru
 Correct Answer:- Option-A
Question12:-Who is known as the father of the political movement in Travancore ?
 A:-K.P Achutha Menon
 B:-C. Kunjirama Menon
 C:-Mannath Krishnan Nair
 D:-G.P. Pillai
 Correct Answer:- Option-D
Question13:-' Pritzker Prize ' is considered as the highest honour in the field of ___
 A:-Journalism
 B:-Inter religious co-operation
 C:-Architecture
 D:-Multi-lingual Education
 Correct Answer:- Option-C
Question14:-Which Indian state has the lowest population density ?
 A:-Missoram
 B:-Arunanchal Pradesh
 C:-Sikkim
 D:-Kerala
 Correct Answer:- Option-B
Question15:-Which global organisation is behind the 'Earth Hour' observed on every march ?
 A:-Amnesty International
 B:-World Wild Fund for Nature
 C:-Greenpeace
 D:-UNEP
 Correct Answer:- Option-B
Question16:-The 2017 FIFA Cofederation Cup Football will be held in ____
 A:-Qatar
 B:-Newzeland
 C:-Russia
 D:-China
 Correct Answer:- Option-C
Question17:-Who founded an order entitled the 'Prathyksha Raksha Daiva Sabha' ?
 A:-Sree Kumara Guru Deva
 B:-Kandathil Varghese Mappila
 C:-Blessed Kuriakose Elias Chavara
 D:-Vagbhadanandan
 Correct Answer:- Option-A
Question18:-'Reddimer mishap' in Pallana river is associated with
 A:-Vallathol
 B:-Ulloor
 C:-Kumaranasan
 D:-Poonthanam
 Correct Answer:- Option-C
Question19:-Present State Election Commissioner of Kerala
 A:-Nalini Netto
 B:-K. Sasidharan Nair
 C:-K.M Chandrashekhar
 D:-K.P Dhandapani
 Correct Answer:- Option-B
Question20:-Name the world's thinnest and strongest nano material.
 A:-Graphene
 B:-Titanium Nanorods
 C:-Iron Nanofoils
 D:-Copper Nanowires
 Correct Answer:- Option-A
Question21:-In tablet manufacturing, TALC is used as
 A:-Diluent
 B:-Granulating agent
 C:-Glidant
 D:-Disintegrating agent
 Correct Answer:- Option-C
Question22:-SCHICK TEST is done to
 A:-Detect the degree of immunity against Diphtheria.
 B:-Detect the degree of immunity against Tuberculosis
 C:-Detect the degree of immunity against Typhoid
 D:-identify the presence of Ketone bodies in urine
 Correct Answer:- Option-A
Question23:-Glycerin or Sorbitol is added to gelatin in the preparation of soft gelatin capsules as
 A:-Preservatives
 B:-Plasticizer
 C:-Polishing agent
 D:-Sweetening agent
 Correct Answer:- Option-B
Question24:-Principle of Size Reduction in Ball Mill is
 A:-Compression
 B:-Impact
 C:-Attrition
 D:-Combination of Impact and Attrition
 Correct Answer:- Option-D
Question25:-Eugenia caryophyllus is the botanical name of
 A:-Clove
 B:-Eucalyptus
 C:-Coriander
 D:-Cardamom
 Correct Answer:- Option-A
Question26:-Who among the following is not an Ex-officio member of central council of Pharmacy Council of India
 A:-Director General, Health Services
 B:-Drugs Controller of India
 C:-Director, Central Drugs Laboratory
 D:-Health Secretary, Govt. of India
 Correct Answer:- Option-D
Question27:-The limit test of Iron depends upon the interaction of iron with
 A:-Barium Sulphate reagent
 B:-Diphenyl thiocarbazone
 C:-Thioglycollic acid
 D:-Mercuric Chloride
 Correct Answer:- Option-C
Question28:-In relation to emulsion, formation of a layer of relatively concentrated emulsion above or below the surface is known as
 A:-Cracking
 B:-Creaming
 C:-Mottling
 D:-Phase inversion
 Correct Answer:- Option-B
Question29:-Drugs Inspector is appointed as per the provisions of
 A:-Pharmacy Act 1948
 B:-Drugs and Cosmetics Act 1945
 C:-Drugs Inspector Act 1940
 D:-Narcotic and Psychotropic Substances Act 1985
 Correct Answer:- Option-B
Question30:-Presence of lignified trichomes is the characteristic microscopic feature of
 A:-Nux-vomica
 B:-Digitalis
 C:-Datura
 D:-Cinchona
 Correct Answer:- Option-A
Question31:-An example for an anthracene glycoside
 A:-Purpurea glycoside
 B:-Diosgenin
 C:-Cantharidin
 D:-Sennoside
 Correct Answer:- Option-D
Question32:-Hydrogen Peroxide IP used as antiseptic contains
 A:-100% w/v of Hydrogen peroxide
 B:-25% w/v of Hydrogen Peroxide
 C:-6% w/v of Hydrogen Peroxide
 D:-27% w/v of Hydrogen Peroxide
 Correct Answer:- Option-C
Question33:-The agent used as a radio-opaque contrast medium:
 A:-Radioactive Sodium Iodide
 B:-Colloidal Gold Injection
 C:-Barium Sulphate
 D:-Sodium Iodo hippurate
 Correct Answer:- Option-C
Question34:-When an hypotonic solution is injected into blood stream, causes
 A:-Haemolysis
 B:-Shrinkage of blood cells
 C:-Sclerosis of veins
 D:-No characteristic change
 Correct Answer:- Option-A
Question35:-Sodium lauryl Sulphate is
 A:-Cationic surface active agents
 B:-Ampholytic surface active agents
 C:-Nonionic surface active agents
 D:-Anionic surface active agents
 Correct Answer:- Option-D
Question36:-A toxoid vaccine is:
 A:-Killed bacterial suspension
 B:-Live bacterial suspension
 C:-Live viral Vaccine
 D:-Toxins that have been incubated with formalin
 Correct Answer:- Option-D
Question37:-0.1gms contains:
 A:-1000 mg
 B:-100 mg
 C:-10 mg
 D:-1 mg
 Correct Answer:- Option-B
Question38:-Volume of 95% alcohol required to prepare 500 ml of 20% alcohol is:
 A:-80 ml
 B:-50 ml
 C:-105 ml
 D:-150 ml
 Correct Answer:- Option-C
Question39:-Which among the following is a blood coagulation factor:
 A:-Sodium
 B:-Calcium
 C:-Potassium
 D:-Manganese
 Correct Answer:- Option-B
Question40:-An example for a drug that undergoes extensive first pass metabolism:
 A:-Testosterone
 B:-Phenobarbitone
 C:-Tolbutamide
 D:-Theophylline
 Correct Answer:- Option-A
Question41:-Bacillus Calmette Guerin Vaccine is
 A:-Suspension of living cells of a strain of Mycobacterium tuberculosis
 B:-Suspension of living cells of a strain of Bordetella pertusis
 C:-Suspension of living cells of a strain of Salmonella typhi
 D:-Suspension of living cells of a strain of Vibrio cholerae
 Correct Answer:- Option-A
Question42:-The toxic protein present in castor oil is
 A:-Ricinoleic acid
 B:-Ricin
 C:-Isoricinoleic acid
 D:-Linoleic acid
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-Calamine IP is
 A:-Aluminium silicate with ferric oxide
 B:-Magnesium silicate with ferric oxide
 C:-Calcium oxide with ferric oxide
 D:-Zinc oxde with ferric oxide
 Correct Answer:- Option-D
Question44:-Which among the following statement is false with respect to NaCl Injection I P
 A:-Contains 0.9% w/v sterile solution of Sodium Chloride
 B:-pH of the solution is between 4.5 & 7.0
 C:-Contains added antimicrobial agents or preservatives
 D:-Contains approximately 150 mmol of Sodium ions
 Correct Answer:- Option-C
Question45:-Which one of the following is used as an antimicrobial preservative:
 A:-Propylene glycol
 B:-Procaine hydrochloride
 C:-Propyl hydroxy benzoate
 D:-Sodium hydrogen carbonate
 Correct Answer:- Option-C
Question46:-Cotrimoxazole tablet contains:
 A:-5 parts of Cortisone acetate and 1 parts of trimethoprim
 B:-5 parts of Sulphamethoxaole and 1 parts of trimethoprim
 C:-5 parts of Sulphasalazine and 1 parts of trimethoprim
 D:-5 parts of Cloxacillin and 1 parts of trimethoprim
 Correct Answer:- Option-B
Question47:-Which among the following is used as a diuretic:
 A:-Tribulus terrestris
 B:-Claviceps purpurea
 C:-Cyamopsis tetragonolobus
 D:-Commiphora molmol
 Correct Answer:- Option-A
Question48:-Potassium permanganate is an example for:
 A:-acidifying agent
 B:-alkalising agent
 C:-reducing agent
 D:-oxidising agent
 Correct Answer:- Option-D
Question49:-Lugols Solution is:
 A:-2.5%w/v of Iodine and 2.5% w/v of potassium iodide in water
 B:-10.0%w/v of Iodine and 6.0% w/v pf potassium iodide in water
 C:-5.0%w/v of Iodine and 10.0% w/v of potassium iodide in water
 D:-2.0% w/v of Iodine and 2.4 % w/v of Sodium iodide in water
 Correct Answer:- Option-C
Question50:-Ammonium Chloride is used as:
 A:-Alkalising agent
 B:-Astringent
 C:-Expectorant
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-C
Question51:-An antidote which can be used in cyanide poisoning:
 A:-Sodium bicarbonate
 B:-Sodium nitrite
 C:-Dimercaprol
 D:-Sodium bi sulphite
 Correct Answer:- Option-B
Question52:-Colloidal dispersion of liquids or solids in gases are:
 A:-Aerosols
 B:-Emulsion
 C:-Creams
 D:-Suspensions
 Correct Answer:- Option-A
Question53:-An example for a drug with anti-hypertensive action
 A:-Rhubarb
 B:-Vasaka
 C:-Liquorice
 D:-Rauwolfia
 Correct Answer:- Option-D
Question54:-Restricted licences in Forms 20-A and 21-A are issued for:
 A:-Narcotic and Psychotropic substances
 B:-Pethidine and related drugs
 C:-wholesale dealing of drugs which does not require the supervision of a registered pharmacist
 D:-drugs specified in Schedule X
 Correct Answer:- Option-C
Question55:-The Schedule in Drugs and Cosmetics Act which specifies that drugs shall not be sold by retail except on and in accordance with the prescription of a Registered Medical Practitioner:
 A:-Schedule K
 B:-Schedule G
 C:-Schedule J
 D:-Schedule H
 Correct Answer:- Option-D
Question56:-As per Drugs and Cosmetics Act 1945, the term "Drugstore" refers to
 A:-Licenses where the service of registered pharmacist is employed but donot maintain a pharmacy
 B:-Licenses who employ the service of registered pharmacist and maintain a pharmacy for compounding against prescription
 C:-Licenses where drugs are temporarily stored
 D:-Licenses where service of a qualified person is not required
 Correct Answer:- Option-D
Question57:-Which among the following is a prodrug:
 A:-Levodopa
 B:-Indomethacin
 C:-Paracetamol
 D:-Diphenhydramine
 Correct Answer:- Option-A
Question58:-Leucovorin rescue is given to reduce the toxic effects of
 A:-Methotrexate
 B:-Cyclophosphamide
 C:-Melphalan
 D:-Chlorambucil
 Correct Answer:- Option-A
59:-The antibiotic that acts by inhibiting bacterial protein synthesis by binding to the 30s ribosomal subunits:
 A:-Chloramphenicol
 B:-Doxycyclin
 C:-Azithromycin
 D:-Vancomycin
 Correct Answer:- Option-B
Question60:-Diethyl carbamazine is the drug of choice in the treatment of:
 A:-Epilepsy
 B:-Filarial infection
 C:-Hookworm infestation
 D:-Malaria
 Correct Answer:- Option-B
Question61:-Organophosphorous poisoning is treated with
 A:-Acetylcholine
 B:-Atropine
 C:-Pentazocine
 D:-Methacholine
 Correct Answer:- Option-B
Question62:-Benzodiazepine receptor antagonist:
 A:-Flumazenil
 B:-Atropine
 C:-Pentazocine
 D:-Phentolamine
 Correct Answer:- Option-A
Question63:-Diabetes insipidus is due to deficiency of :
 A:-Oxytocin
 B:-Insulin
 C:-Vasopressin
 D:-Aldosterone
 Correct Answer:- Option-C
Question64:-Epsom Salt is
 A:-Copper Sulphate
 B:-Magnesium Sulphate
 C:-Ferrous Sulphate
 D:-Calcium Sulphate
 Correct Answer:- Option-B
Question65:-In combination antacids, Magnesium salts are added:
 A:-for immediate onset of action
 B:-to decrease the production of acid in GIT
 C:-to enhance taste and appearance
 D:-for laxative action
 Correct Answer:- Option-D
Question66:-Directly observed treatment, Short course (DOTS) refers to:
 A:-AIDS control strategy of Govt of India
 B:-Strategic action plan for Malarial control in India
 C:-Tuberculosis control strategy, recommended by WHO
 D:-part of National Filaria control program
 Correct Answer:- Option-C
Question67:-An Adverse effect of Clozapine
 A:-Agranulocytosis
 B:-Nephrotoxicity
 C:-Hepatotoxicity
 D:-Respiratory depression
 Correct Answer:- Option-A
Question68:-Antixerophthalmic vitamin is
 A:-Vitamin E
 B:-Vitamin D
 C:-Vitamin B
 D:-Vitamin A
 Correct Answer:- Option-D
Question69:-Lanolin is
 A:-Beeswax
 B:-Woolfat
 C:-Paraffin wax
 D:-Borax
 Correct Answer:- Option-B
Question70:-Ratio of oil:water:gum for preparing an emulsion using volatile oil:
 A:-2:2:1
 B:-4:2:1
 C:-3:2:1
 D:-1:1:2
 Correct Answer:- Option-A
Question71:-Pyridoxine is
 A:-Vitamin B 1
 B:-Vitamin B 2
 C:-Vitamin B 6
 D:-Folic acid
 Correct Answer:- Option-C
Question72:-The latin term "Oris" denotes
 A:-to mouth
 B:-Ever hour
 C:-when necessary
 D:-at bed time
 Correct Answer:- Option-A
Question73:-Carbonic anhydrase inhibitor
 A:-Ethacrynic acid
 B:-Chlorothiazide
 C:-Acetazolamide
 D:-Chlorothiazide
 Correct Answer:- Option-C
Question74:-Which one among the following has a phenanthrene nucleus:
 A:-Pentazocine
 B:-Trifluperazine
 C:-Promethazine
 D:-Morphine
 Correct Answer:- Option-D
Question75:-2 Acetoxy benzoic acid is:
 A:-Paraben
 B:-Aspirin
 C:-PABA
 D:-Benzocaine
 Correct Answer:- Option-B
Question76:-An agent used to delay the renal excretion of penicillins
 A:-Protamine sulphate
 B:-Procaine
 C:-Propylene glycol
 D:-Probenecid
 Correct Answer:- Option-D
Question77:-An antidote for warfarin toxicity/overdose
 A:-Protamine
 B:-Dimercaprol
 C:-Penicillamine
 D:-Vitamin K
 Correct Answer:- Option-D
Question78:-An ingredient of anticoagulant solution used for storage of whole blood
 A:-Anhydrous citric acid
 B:-Anhydrous benzoic acid
 C:-Anhydrous Tartaric acid
 D:-Ascorbic acid
 Correct Answer:- Option-A
Question79:-Valproic acid is used as an
 A:-Analgesic
 B:-Antiepileptic
 C:-Anti-inflammatory
 D:-Diuretic
 Correct Answer:- Option-B
Question80:-All the following General anaesthetics are administered intravenously except:
 A:-Ketamine
 B:-Propofol
 C:-Halothane
 D:-Thiopentone Sodium
 Correct Answer:- Option-C
Question81:-Clavulanic acid is given along with amoxycillin to
 A:-decrease excretion
 B:-avoid first pass metabolism
 C:-prevent drug resistance
 D:-enhance oral absorption
 Correct Answer:- Option-C
Question82:-Carbidopa is used for the treatment of parkinsonism because it
 A:-crosses blood brain barrier
 B:-decrease monoamine oxidase
 C:-inhibits L aminoacid decarboxylase
 D:-a COMT inhibitor
 Correct Answer:- Option-C
Question83:-Aldosterone antagonist
 A:-Spironolactone
 B:-Amiloride
 C:-Mannitol
 D:-Acetazolamide
 Correct Answer:- Option-A
Question84:-Antimalarial drug used in Rheumatoid arrthritis
 A:-Mepacrine
 B:-Chloroquine
 C:-Artemisine
 D:-Pamaquine
 Correct Answer:- Option-B
Question85:-Selenium Sulfide is used as
 A:-Antimalarial
 B:-Antileprotic
 C:-Antifungal
 D:-Antidandruff
 Correct Answer:- Option-D
Question86:-The process of loosing water of crystallisation from a substance is
 A:-Exudation
 B:-Efflorescence
 C:-Delequescence
 D:-Diaphoretic
 Correct Answer:- Option-B
Question87:-Plantago ovata is used as
 A:-Expectorant
 B:-Sweetening agent
 C:-Analgesic
 D:-Laxative
 Correct Answer:- Option-D
Question88:-Sucrose is a
 A:-Hexose
 B:-Monosaccharides
 C:-Disaccharides
 D:-Polysaccharides
 Correct Answer:- Option-C
Question89:-An antidiabetic plant drug:
 A:-Withania somnifera
 B:-Saraca indica
 C:-Urginea maritima
 D:-Gymnema sylvestre
 Correct Answer:- Option-D
Question90:-A tropane alkaloid:
 A:-Atropine
 B:-Reserpine
 C:-Ergometrine
 D:-Diosgenin
 Correct Answer:- Option-A
Question91:-Which one of the following is referred to as Good Cholesterol:
 A:-Triglycerides
 B:-High density Lipoproteins
 C:-Low density Lipoproteins
 D:-Chylomicrons
 Correct Answer:- Option-B
Question92:-Which part of the plant "Opium poppy" is used for obtaining the active principles:
 A:-dried latex from stem
 B:-dried latex from capsules
 C:-dried latex from root
 D:-dried latex from shoots
 Correct Answer:- Option-B
Question93:-Proton pump inhibitor used in the treatment of peptic ulcer
 A:-Rabeprazole
 B:-Ranitidine
 C:-Misoprostol
 D:-Sucralfate
 Correct Answer:- Option-A
Question94:-An example for a drug that induces cytochrome P450:
 A:-Phenytoin
 B:-Omeprazole
 C:-Allopurinol
 D:-Chloramphenicol
 Correct Answer:- Option-A
Question95:-Physostigmine is an example for
 A:-Adrenergic durg
 B:-Anticholinergic drug
 C:-Adrenergic blocking drug
 D:-Anticholinesterase
 Correct Answer:- Option-D
Question96:-A Non Steroidal Anti Inflammatory Drug derived from anthranilic acid:
 A:-Mephenemic acid
 B:-Ibuprofen
 C:-Indomethacin
 D:-Diclofenac Sodium
 Correct Answer:- Option-A
Question97:-A hormone secreted by the anterior lobe of pituitary gland:
 A:-Mineralocorticoids
 B:-Gonadotropin releasing hormone
 C:-Growth hormone
 D:-Thyrotropin releasing hormone
 Correct Answer:- Option-C
Question98:-An drug which inhibits spermatogenesis, used as male contraceptive
 A:-Tamoxifen
 B:-Norethindrone
 C:-Levonorgestrel
 D:-Gossypol
 Correct Answer:- Option-D
Question99:-An Angiotensin antagonist:
 A:-Captopril
 B:-Losartan
 C:-Verapamil
 D:-Nicorandil
 Correct Answer:- Option-B
Question100:-Lovastatin is
 A:-Antifibrinolytic agent
 B:-H2 receptor antagonist
 C:-HMG Co-A reductase inhibitor
 D:-Lipoprotein lipase activator

 Correct Answer:- Option-C

No comments:

Post a Comment

Followers

Google+ Followers

-ADS-

space for ads